top
logo
Vieraskynä: Helsingin pesäpallotilanteesta
03.07.2010 22:07

Helsinkiläinen pesäpallojoukkue on noussut kevään aikana uudestaan keskusteluun pesäpalloväen keskuudessa. On hyvä, että asiaa pohditaan eri tahoilla, koska se on yksi pesäpalloliikkeen kohtalon kysymyksiä.  Keskustelussa on kuitenkin suurena vaarana, että tunteet vievät järkeä. Toki pesäpallo pystyy elämään nykyiselläkin tavalla vielä pitkään, mutta jos halutaan nostaa pesäpallo kansallispelin vaatimalle tasolle, se vaatii tunkeutumista pääkaupunkiseudun erittäin kilpailtuun vapaa-ajan markkinaan.

90-luvun muistot Kaisaniemen Tiikereistä alkavat olla haaleita, eivätkä ne enää nosta verenpainetta silloisten tukijoiden keskuudessa. Tämän vuoksi yhtenä vaihtoehtona onkin heitetty villin kortin käyttämistä helsinkiläisen joukkueen nostamisessa. Villin kortin varaan rakennetulle joukkueelle käy kuitenkin todennäköisesti samoin kuin Tiikereillekin, koska suoraan hyppääminen ylimmälle sarjatasolle olisi organisaation toimivuuden kannalta tuhoon tuomittu. Tai toisin sanoen, mitään organisaatiota ei olisi, koska sellaista ei ehtisi kasvaa. Onkin järkevämpää edetä sarjataso kerrallaan, ja antaa organisaatiolle mahdollisuus kasvaa menestyksen myötä. Tämä on hitaampi tie, mutta perusta on jossain vaiheessa joka tapauksessa rakennettava.

Pelaajien saanti pääkaupunkiseudulle ei ole ollut enää muutamaan vuoteen ongelma, koska pääkaupunkiseudulla on tarjolla nuorille pelaajille opiskelupaikkoja ja pesäpallouransa loppupuolella oleville työpaikkoja. On hyvä, että pelaajilla on rahan lisäksi myös muita motiiveja pelaamiseen.

Suurin haaste koko pesäpalloliikkeessä 2000-luvulla on ollut rahoitus. Moni seura on ollut taloudellisesti todella tiukoilla. Usein sanotaan, että kyllähän Helsingistä täytyy löytyä yhdelle pesäpallojoukkueelle rahat. No niin pitäisi, mutta täytyy muistaa, että tukijoiden rahoista kilpailee moni muukin. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun pesäpallossa ei ole vielä mitään myytävää tukijoille vaan tukieurot ovat käytännössä avustusta, jolle ei ole odotettavissa mitään tuottoja. Tämän vuoksi nykyiset rahoittajat ovat mukana lähinnä hyväntekeväisyydestä, toisin kuin Superpesisjoukkueiden tukijat, jotka myös saavat lisääntyvää vastinetta rahoilleen.

Helsinkiläisen pesäpallojoukkueen nostaminen Superpesikseen tulee nähdä start up-yrityksenä. Alkuvaiheessa se tuo vaan kuluja, mutta siitä saattaa joku vielä joskus hyötyä taloudellisestikin. Kuten start up-yrityksetkin, niin myös helsinkiläinen pesäpallojoukkue tarvitsee kasvollisen "pääomasijoittajan", joka tuo rahoituksen lisäksi myös käytännön liiketoimintaosaamista hankkeeseen. Rahoituksen kerääminen pienistä puroista on tietysti arvokasta, mutta se on myös vähäisten resurssien väärinkäyttöä.  Alkuvaiheessa voi rahoitusrinki olla suppea, mutta sitä pitäisi laajentaa aktiivisesti sitä mukaa, kun sarjatasoilla edetään ylemmäs.

Mitä helsinkiläisestä Superpesisjoukkueesta voisi tulla? Missään tapauksessa sitä ei kannata rakentaa keskimääräisille katsoja- ym. määrille vaan tavoitteet on suhteutettava pääkaupunkiseudun potentiaaliin. Katsojamäärissäkin täytyy tavoitteeksi asettaa keskimäärin 3 000 katsojaa, vaikkei joukkue heti kärkikahinoissa olisikaan. Pesäpallon harrastajamäärät kasvavat tällä hetkellä selvästi eniten pääkaupunkiseudulla, joten potentiaalia pesiskatsomoihin on. Oikein valituilla toimenpiteillä saataisiinkin moni perhe pesiskatsomoon aikaansa viettämään.

 

Kototien ajattelija

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
0 #7 19.11.2011 18:46
Olisiko mahdollista tämän sinänsä ihan hyvän jutun päivittäminen vastaamaan tämän hetken tilannetta. Ilmeisesti aikuistasolla kysymykseen tulevat aikuistasolla Pumu ja Roihu.
Lainaa
 
 
+1 #6 16.09.2011 08:36
Hamina ja Helsinki (Pumu) Superiin, ja sassiin!
Lainaa
 
 
0 #5 15.09.2011 22:44
Onko tarpeen? kirjoitti:
>>Kannatan siis rauhallista etenemistä. Taitaa olla niin, että ensin Helsinkiin(Viht iin?) syntyy naisten superin joukkue. Miesten superin joukkueen siementäkään on vaikea havaita.>>

Huh, mitä soopaa. Vihti nousi Superiin ja helsinkiläinen PuMu osoitti kahdella voitollaan nousijajoukkue Ankkureista olevansa jonkinlainen "superin joukkueen siemen". Pitäisiköhän nyt lyödä jarrua päälle ja alkaa hieman rauhallisempi eteneminen?
Lainaa
 
 
-6 #4 03.07.2011 15:29
Pesäpallo on maalaisten peliä ja annetaan sen sellaisena pysyä. Silloin ennen kuin jumppamaikkojen koulutus siirrettiin Jyväskylään, helsinkiläisseu rat olivat täynnä Voimistelulaito ksella opiskelevia maalaispoikia.
Se oli sitä aikaa ja annetaan sen ajan olla, menneen talven lumia!
Ja mitä tulee Pu-Mu:uun, annetaan niiden Karjalan evakkojen pelata keskenään.
Olihan se hienoa, kun PT voitti SM:n 1959, mutta se oli silloin ja nyt on nyt.
Lainaa
 
 
+2 #3 05.06.2011 15:32
Googlasin just Helsingin Puna Mustat ja seura näyttää ainakin nettisivujen perusteella olevan hengissä eli se on SE itu mistä Helsinkiläistä pesistä pitää lähteä kasvattamaan jos niin halutaan! Muut tiet on jo nähty! Pysyvää kulttuuria saadaan aikaan vain aidoilla asioilla. Ei muuta kun farmisopimusta Tahkon kanssa (pelaajavaihtoa ja tieto-taitoa) ja valmennus tai markkinointiapu a liitolta jne. Pesis on lajina opettajien ja muutenkin koulusektorin suosima (harrastus istuu hyvin kesäloman ajalle). Sieltä ne hesankin uudet pelimiehet löytyy. Ja junnutoiminta kuntoon!
Lainaa
 
 
+1 #2 03.08.2010 10:31
Eikö ole valtakunnalises ti ajateltuna parempi, että pesäpalloa pelataan mahdollisimman monella paikkakunnalla. Junioreit tarvitsevat esikuvia ja tavoitteita harjoitteluun. Pääkaupunkiseud un tyttöjuniorilla on 165 km matkaa lähimpään superpesisottel uun.
Lainaa
 
 
+3 #1 05.07.2010 18:49
Onkohan helsinkiläinen joukkue välttämätön pesäpallon menestykselle? Jalkapallolla on ollut yksi tai useampia joukkueita Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla iät ja ajat, mutta onko tämä tuonut väkeä katsomoihin ja jotain ylimäämäräistä "pääkaupunkilisä ä" lajille ja seuroille. Tuskinpa.

Tiikerit toi kiistatta lisää katsojia myös vieraspeleihin, mutta yhtenä syynä oli joukkueen kiistanalaisuus ja värikkyys. Tätä tuskin voidaan toistaa.

Kannatan siis rauhallista etenemistä. Taitaa olla niin, että ensin Helsinkiin (Vihtiin?) syntyy naisten superin joukkue. Miesten superin joukkueen siementäkään on vaikea havaita.

Helsinkiläiset joukkueet ovat tervetulleita superiin, mutta lajina pesäpallo voi elää aivan hyvin myös ilman Helsingin edustusta.
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom