top
logo
Vieraskynä: Sääntöuudistuksia
29.06.2010 08:11

On se jännä juttu. Väisäsen Unton eteen on toimitettu sääntöuudistusehdotus 2011 kaudelle, miksei jopa syyskaudellekin, ainahan sitä voi byrokratian skipata. Sääntöuudistus koskee pystymailalyöntejä. Nuo turhan useasti esiintyvät, väliinpainuvat, ”turvalyönnit” tylsistyttävät katsojat. Pomppu tai pystäri, aseena etenijöillä ja vaihtajilla. Pesäpallon mainoskatkot, niillä vain täytetään välit ennen ajolähtöä. Ehdotus kuuluukin, poistetaan pystymailavaihtoehto. Jos mailan ja maan välinen kulma ylittää 135 astetta, syntyy automaattisesti palo. Tällä tavoin saamme pesäpallosta miellyttävämmän pelin, tiedä vaikka joku jalkapalloilijakin sattuisi katsomoon.

Hetkinen, palataanpa ajassa taaksepäin. Joulukuu 2009. Pesäpalloliiton nurkissa pyörii vihreä kansio, koskee mukamas jotakin provikkaa, eiku provosointia… Oli mikä oli, lyödään leimat vain ja nimet alle, kyllä ne on ennenkin osanneet hyviä sääntöjä tehdä.

Kyseessä oli viimeinen allekirjoitus adressiin, jonka otsikkona lukee pölkyillä PESÄPALLO EI OLE HUIPPU-URHEILUA. Annoimme juuri pitkän listan puuttuvan allekirjoituksen.

Pesäpallon pelisääntömuutokset kaudelle 2010. ”50 § Rangaistusten perusteita järjestellään siten, että rangaistuksen ”Sulkeminen ottelusta loppuajaksi” perusteiksi kirjataan lievä fyysinen kontakti, törkeä provosointi, törkeä kielenkäyttö ja toisen pallon tahallisesta peliin ottaminen. Varoituksen syihin tarkennetaan pelinjohtajan luvaton kentälle tulosta pelitilanteessa, pallon tahallinen heittäminen pois kenttäalueelta ja provosointi.

Ja provosointi. Miten olisi käynyt Esa Tikkasen NHL-uralle jos ”tiki-talkista” olisi huomautettu ensimmäisessä divariottelussa? Olisiko Jarkko Ruudusta mihinkään? Entä jalkapallon puolella, kuinka värittömiä ottelut olisivat jos raitapaidat päättäisivät ettei katsomoon saa tuulettaa?

Provosointi ei ole tarkoitettu vastustajan mollaamiseksi. Provosoinnilla ei pyritä herättämään kohua yleisössä, eikä sillä haluta aiheuttaa mielipahaa. Jos pelaaja käytöksellään yrittää edellä mainittuja asioita, hän ei provosoi, vaan vattuilee, ja se on asia erikseen. Provosointi puhtaimmillaan on keskittymisen herpauttamista. Esimerkkinä kopin nosto. Moni pystyy nostamaan kopin lähes joka kerta harjoituksissa. Pelissä kädet alkavat tärisemään ja tekeminen vaikeutuu. Mutta entä jos etukentän pelaajat, ja miksei lukkarikin laukoisivat sanansäilää lyöjää kohti. Siinä vaiheessa alkaa jo monella puntti tutista.

Huippu-urheilun yksi tärkeimmistä osa-alueista on provosointi. Oikein toteutettuna, henkilökohtaisuuksiin menemättä, provosointi voi olla se ratkaiseva asia hyvän pelaajan ja huipun välillä. Miksi me siis kiellämme ammattimaisuutemme? Provosointi kuuluu urheiluun, ja erityisesti pesäpalloon, värikkääseen kansallislajiimme. Jos sääntöuudistuksilla halutaan parantaa pesäpallon julkisivua, eikö kannattaisi suoraan vaihtaa syöksypaidat pikeepaidoiksi, kypärät hikipannoiksi ja määrätä pakollinen teetauko vuoroparien välille?

Katsojat, tuomarit ja pelaajat. Pidetään pesäpallo pesäpallona. Minä ainakin pidän.

 

Räksyttäjä

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
+5 #5 01.07.2010 15:46
Aivan pelleilyähän tuollainen sääntökohta oli kirjata - ja vielä pahempi, jos sitä olisi alettu kirjaimellisest i noudattamaan.

No Ruuskanen pääsi ykkössarjassa loistamaan, mutta silloinkin kurinpitopäälli kkö lievensi ottelurangaistu ksen pelirangaistuks eksi.

Eiköhän nuo nyt maalaisjärjellä , kuten ennenkin, selviä minkävärinen kortti missäkin tilanteessa kuuluu antaa, jos kuuluu. Yleensä peli on jo karannut tuomarin kädestä silloin, kun kortteja tarvitaan. Ajoissa huomauttaminen yleensä riittää.
Lainaa
 
 
+3 #4 01.07.2010 11:17
Ei ole minullekaan auennut että missä kohtaa provosointi on kielletty. Kyseessähän on vain ja ainoastaan rangaistusmenet elmän muutos tai oikeammin tarkennus. Olennaisinta on seurata kuinka yhtenäinen linja tuomioissa on läpi kauden sillä ainakin alkukaudesta tuntui joka puolella olevan epävarmuutta siitä kuinka muuttunut määritelmä vaikuttaa käytäntöön. Kokonaisuutta taas voi arvioida vasta kauden jälkeen sillä ne pelit joissa mennään lähemmäs kierroslukumitt arin punaista aluetta ovat vasta alkamassa.
Lainaa
 
 
0 #3 30.06.2010 12:34
...edes joku se sääntökirja, ennen kuin heitätte näitä kommentteja ilmoille. Ihan yhtä pihalla kuin Tokkari UL:ssä keväällä.

Provosointia ei ole kielletty. Provosoinnista pystyi vuosi sitten antamaan korkeintaan keltaisen kortin. Onko se oikein? Huudat naamatusten rivouksia vastustajan vaimosta, joka tulistuu ja tönäisee = punainen tai punakeltainen ja itse saat keltaisen. Tämä oli vuosi sitten oikea tuomio. Minä kutsuisin oikeusmurhaksi.

Nyt: jos provosoinnilla aiheutetaan vastustajalle punainen tai punakeltainen kortti, provosoijalleki n VOI antaa punaisen.
Lainaa
 
 
+6 #2 29.06.2010 21:02
Olen pitkin kevättä ja alkukesää seurannut keskustelua provosoinnista, mutta mielestäni suurin osa varsinkin printtimediassa julkaistusta tekstistä on mennyt asian vierestä ohi varsinaisesta tarkoituksesta. Psyykkaamista, joksi ainakin itse lasken toisen suorituksen epäonnistumisee n tähtäävän kielenkäytön, ei ole kielletty missään! Edelleenkin on sallittua pyrkiä vaikuttamaan kopinnoston epäonnistumisee n yms.. Törkeän provosoinnin kategoriaan lasken kuuluisimpana esimerkkinä Jimi Heikkisen iholle menemiset toissa vuoden finaalisarjassa ja osin myös välierissä. Tähän ei aikaisemmin mielestäni ollut mahdollista puuttua kuin varoituksella. Korjatkoon viisaammat, jos olen väärässä. Pesäpallon vertaaminen jääkiekkoon ei toimi tässä mielessä, sillä jääkiekossa fyysinen kontakti on sallittua, jolloin vastustajaa voidaan hiillostaa myös fyysisesti. Summa summarum: mielestäni psyykkaaminen ja provoisointi eivät ole synonyymeja ainakaan pesäpallokentäl lä.
Lainaa
 
 
+1 #1 29.06.2010 11:31
Jos tämä oli olevinaan jotain huumoria, niin kovasti ampuu yli. Nimittäin sponsorit ratkaisevat paljon, minkälaista pesäpalloa halutaan näyttää heidän asiakkailleen otteluissa. Tässä mielessä jääkiekossa ja jalkapallossa asiat ovat paremmin. Siellä puututaan tuollaiseen käyttäytymiseen raskaalla kädellä, koska lajit ovat kansainvälisiä, eikä niiden imago ainakaan kestä toistuvia ja pitkiä pelikatkoja provosoinnin takia. Kysymys kuuluukin: Halutaanko pesäpallo pitää yksinomaan suomalaiskansal lisena maalaisjunttien lajina vai onko vakavasti tarkoituksena levittää pesäpalloa maailmanlaajuis eksi menestyväksi brandiksi, josta Suomi tunnetaan myönteisellä tavalla?
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom