top
logo
Pirhonen: Faskiasta, heittämisestä ja istumisesta
15.12.2012 14:53

Pari vuotta sitten keskittymishäiriöinen humanistikin saatiin vakuutettua anatomian perusperiaatteiden tuntemisen hyödyistä. Toiminnallisen harjoittelun senseikaksikkoni Mikko Paunonen & Ari-Pekka Lindberg saivat jääräpäisemmänkin karpaasin tarttumaan Tom Myersin ”Anatomy trains” – raamattuun. Heti ensimmäisellä lukukerralla sain kaksi lukemiskokemusta värittänyttä ahaa-elämystä, jotka ovat jatkuneet, kasvaneet ja laajentuneet tähän päivään asti: 1) Faskia on urheiluvalmennuksen seuraavan suuren murroksen avainosa-alue, 2) heittäminen puhtaalla heittotekniikalla on istumatyöläiselle riittävä haaste jo sinänsä.

 

 

Niin mikä faskia? Lainaan lainausta, sillä iso G (Google) tarjoaa hakumenettelyn tuloksena näköjään vielä tänäänkin toiminnallinenharjoittelu.com – sivustolla esiintyvän lainauksen fysio- ja lymfaterapeutti Seppo Appelqvistin sivuilta: ” Faskia on mm. kollageenista ja väliaineesta (mukopolysakkaridi) rakentuva kalvo, joka ympäröi jokaista lihasta ja sen säiettä, luuta, hermoa ym. Faskia on läheisessä yhteydessä myös ihoon, liittäen sen alla oleviin kudoksiin. Faskia on luotu erottamaan eri elimet ja kerrokset toisistaan eli toimimaan eräänlaisena suojana. Lisäksi faskia toimii mm. voimansiirtäjänä lihastyössä, kiinnityspaikkana anatomisille rakenteille ja osallistuu päätteinensä kommunikaatiotehtäviin. On myös näyttöä faskian kyvystä supistua, millä saattaa olla vaikutusta mm. stabiliteettiin. Faskia on ohutta, pehmeää ja venyvää, mutta kestävää materiaalia. Faskialla on viskoelastisia ominaisuuksia, eli lyhyt venytys aikaansaa kalvon palautumisen pituuteensa, mutta pitkäkestoinen venytys tuottaa plastisuuden ansiosta myös pysyviä venytysvaikutuksia.” Och samma på finska: Näin joulun alla kaupassa kävellessä saatat törmätä valkoisessa verkkokalvossa olevaan kinkkuun. Myös sinun lihassolusi ovat paketoituna samanlaiseen kelmuun, samoin lihassäikeet ja aina seuraavaksi suurempaan yksikköön siirryttäessä huomataan, että myös se on kelmutettu isolla pajalla ihmistä tehtäessä. Nämä verkot yhdistyvät lihaksen päissä luoden yhteisen, vahvan rakenteen (kts. kohta kiinnityspaikkana anatomisille rakenteille ja osallistuminen kommunikaatiotehtäviin) ja yhdistävät eri lihaksia ja lihasryhmiä toisiinsa luoden vartalosta laajemmin katsottuna yhden ison lihaksen. Tässä vaiheessa toiminnalliseen harjoitteluun vihkiytyneet mumisevat jo vähintäänkin puoliksi ääneen numeroyhdistelmää 358. Tällä kertaa ei puhuta Suomen puhelinkoodista, vaan 3=Kolme liikkeen tasoa tai suuntaa, 5=Viisi anatomista asemaa ja erityistarkastelussa tällä kertaa oleva 8=Kahdeksan lihastoimintaketjua. Faskia on siis ihonalainen kalvojärjestelmä, joka yhdessä lihaksiston kanssa muodostaa eri lihastoimintaketjuja. Miksi faskia sitten on millään muotoa tärkeä urheilun tai erityisesti pesäpallon kannalta? Lähdetään purkamaan asiaa koko maailman syleilyn sijaan heittoliikkeen kannalta.


Faskia voimansiirtäjänä lihastyössä? Tuohan kuulostaa siltä, että sillä voi olla ratkaisevakin merkitys lajisuoritusten voimantuottoon, taloudellisuuteen ja jopa niiden harjoitteluun. Todisteena siitä, että lajin parista löytyy yksi fiksukin nahkainen pää varastan pätkiä Juho Määttälän pro gradu – tutkielmasta jossa tosin tutkitaan (ansiokkaasti) lopulta aivan muuta kuin  yliolanheiton eli pesäpallon yleisimmän heittotyylin tekniikkaa, mutta myös se on avattuna aihealueen tutkimusten kautta siten, että se palvelee tekstiämme tällä kertaa. Heittoliike kun on erinomainen esimerkki siitä, miten lihastoimintaketjun = kineettisen ketjun toiminta on aivan ratkaisevassa roolissa suorituksen tehon ja taloudellisuuden kannalta. Ruoskamainen liike jossa kämmen ja pallo ovat sen ruoskan pää, tämänhän me kaikki tiedämme. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Tehokkaan heittoliikkeen tyypillinen ominaisuus on se, että kineettisen ketjun nivelet ojentuvat ketjussa yksi toisensa jälkeen. Kineettinen ketju tarkoittaa sitä, että yhdessä ihmiskehon nivelessä tapahtuvan liikkeen vaikutus ulottuu läpi koko liikeketjun. Yli-olanheitossa olkanivel ojentuu ennen kyynärniveltä ja rannetta. Olkanivel alkaa ojentua itse asiassa jo silloin, kun olkapää vielä koukistuu heiton viritysvaiheessa. Myöhemmin heitossa käden ja sormien ojentumisnopeus kasvaa merkittävästi, mikä johtaa korkeaan liikenopeuteen välineen irrotusvaiheessa.” (Blazevich 2007, 186.) Heittoliikkeen aloittaa kuitenkin kehon isot lihasryhmät, jotka tuottavat voiman heitettävää välineeseen (Bartlett 2000). Kovan heiton aikana urheilijan kehon osat kiihtyvät nopeasti alkaen siitä hetkestä, kun heiton tukijalka osuu maahan. Tämä ruoskamainen prosessi siirtyy jaloista lantioon ja lantiosta rintaan kulminoituen heittokäden suureen liikenopeuteen. Suurimman mahdollisen nopeuden saavuttamiseksi on tärkeää, että antagonistilihasryhmät ovat täysin rentoja. (Carr 1997, 171.). Antagonistilihaksen suomennoksena voisi käyttää ehkä tutumpaa termiä vastavaikuttajalihas.

 

Näinhän se heiton mekaniikka tosiaan rakentuu, ala- ja keskivartalosta kohti ketjun päätä. Enää ei puutu kuin se, että tämä ketju voisi toimia puhtaasti ja tarkoituksenmukaisesti suoritusta ajatellen. Tämä taas vaatii olka-lapa – alueelta sekä riittäviä liikelaajuuksia että toisaalta myös stabiliteettia, sillä alueelle kohdistuvat voimat ovat merkittäviä jolloin a) vaatimukset voimantuoton siirtämisen esteettömyydelle ovat merkittäviä ja b) vaatimukset heittoliikettä jarruttavien lihasten kyvylle tuottaa voimaa/vastaanottaa kuormitusta ovat…kyllä vain, merkittäviä. Bartlettin mainitsemat heittoliikkeen aloittavat isot lihasryhmät ovat tässä tapauksessa ylävartalon osalta iso ja pieni rintalihas, kolmiolihaksen etuosa sekä kolmipäinen olkalihas eli ojentajalihas  kun taas vastavaikuttajat (joihin useimmat heittokäden vammat kohdistuvat) ovat leveä selkälihas, kaksipäinen olkalihas eli hauislihas, kolmiolihaksen takaosa, epäkäslihas sekä kiertäjäkalvosimen lihakset (Lähde: Ari Paloaron heittoeepos jolla on varmasti joku nimikin). Lihastyön tekijät on nyt siis määritelty, pureudutaan faskiaan. Kuten todettua, kyseisiä lihaksia ympäröi kalvorakenne jotka yhdessä muodostavat kineettisen ketjun ja tällä kalvorakenteella on siis merkitystä myös voimien siirtymisessä liikesuorituksessa.

 

Itse lihaksen tulee optimaalisen voimantuoton kannalta olla täydessä liikelaajudessaan, sillä voimantuotto on maksimaalista silloin kun lihaksen supistumisnopeus on lähellä nollaa eli kireä = lyhentynyt = liikelaajuudeltaan rajoittunut rintalihas ei tämän(kään) vuoksi voi antaa suorittaa heittoa sillä voimalla joka lihakseen kertyneen voiman puolesta olisi mahdollista. Rintalihasta ympäröivän kalvorakenteen kannalta taas olennaiseksi nousee kalvorakenteen nesteyttäminen. Ennen heittosuoritusta tehtävillä alueen lihaksistoa aktivoivilla liikkeillä ja liikelaajuuksia nousujohteisesti testaavilla laajoilla liikkeillä paitsi aktivoidaan heiton voimantuotossa tarvittavia lihaksia, myös oikein tehtynä huolehditaan siitä että kalvorakenne on heittosuorituksen alkaessa nesteytetty, elastinen ja liikettä tukeva jolloin myös kineettinen ketju on valmis suorittamaan sille kuuluvia tehtäviä kuten mainittu voimien siirtäminen sekä kommukointi aivojen kanssa. Vaikkapa hölkkälämmittely, käsien pyörittely ja 30 lämmittelyheittoa eivät yläkouluikäisillä ja tästä vanhemmilla riitä tähän tarkoitukseen pitkällä aikavälillä alkuunkaan. Kun huomioidaan faskian kommunikointitarkoitus, on myös selvää että turvallisuuden kannalta ei voi olla myöskään hyväksi suorittaa heittoliikettä lähellekään täydellä kuormalla silloin kun a) joko heittoliikettä kiihdyttävien tai sitä jarruttavien lihasten alueella on suoritettu edellisten 48 tunnin aikana voimakas hieronta, joka heikentää kykyä kommunikoida aivojen kanssa, b) kohdassa a mainittujen lihasryhmien parissa on kiputiloja, jotka vaikuttavat liikelaajuuksiin tai c) ko. alueen kiputilojen vuoksi otettu tulehduskipulääke, joka plastisoi nämä tuntemukset = antaa tehdä liikettä mahdollisesti väärälläkin liikeradalla ilman että elimistö voisi normaaleilla varoitusmekanismeillaan tuoda ilmi sen, että syntymässä voi olla merkittävämpikin vamma kuin se johon lääke on alkujaan otettu. Hyvä lämmittely ennen heittämistä koostuu siis 1) heitossa tarvittavien lihasryhmien aktivoimisesta nousujohteisesti kuormittamalla esim. keppijumpalla + oman vartalon painolla tehtävillä liikkeillä (lapapyöräytys mahdollisimman kapealla oteleveydellä EI ole se mistä aloitetaan) 2) liikeratojen tarkistamista rennoilla lihaksilla mahdollisimman laaja-alaisesti suoritettavien liikkeiden avulla 3) itse heittoliikkeen suorittamista nousujohteisella kuormalla HYVÄSSÄ RYHDISSÄ. Tästä pääsemme kohtaan istuminen.

 

Istutko tätä lukiessasi? Toimi seuraavasti: vie heittokätesi kropan taakse korjaamatta ryhtiä suoraksi niin, että sormet osoittavat näytöstä poispäin ja toinen käsi eteen niin, että sormet osoittavat näyttöä kohti tai sen yli jos olet lähellä näyttöä eli ns. T-asentoon. Yritä suorittaa tästä heittoliike mielestäsi puhtaalla tekniikalla puolenkymmentä kertaa. Onnistuuko? Korjaa sitten ryhti sellaiseksi, millainen sen mielestäsi kuuluisi olla ja toista sama. Oliko eroa liikeradan laajuudessa? Mikäli ei, onneksi olkoon, olet joko sen ylivoimaisen vähemmistön jäsen jonka ryhti on pysynyt hyvänä istumisesta huolimatta tai liikeratasi ovat rajoittuneet pysyvästi ja huolestuttavasti. Heittämisen kannalta nyky-yhteiskunta tarjoaa kaksi huolestuttavaa piirrettä: kivien, lumipallojen, pallojen jne. heittäminen ei välttämättä kuulu osaksi arkea lapsuus- ja nuoruusaikana ja istumista tarjotaan järjettömän suuri määrä. Aikuisenakin on mahdollista, jopa todennäköistä että istut ensin autossa/muussa liikennevälineessä matkalla töihin istumaan, istut taas kotimatkan kunnes siirryt istumaan sohvalle. Mikäli noudatat koko kyseisen ajan hyvän ergonomisen asennon ylläpitämisen perusperiaatteita, onnittelen. Jos taas alaselkäsi painuu hieman taaksepäin ja hartiat eteen, mieti hetki miten kyseinen asento vaikuttaa koko ylävartalon alueen kuormittumiseen ja kerro nämä vaikutukset mielestäsi sopivalla kertoimella kun mietit kuinka paljon istut. Pysyvästi hiemankin eteenpäin liikkunut olkaluun pää aiheuttaa heiton kannalta virheasennon ja samalla kiristynyt rintalihas (oli se sitten syy tai seuraus) ei ainakaan helpota tilannetta. Vastaavasti selän puolella rakenteet ovat venyneet, joka aiheuttaa toistuvana ilmiönä häiriöitä lihasten voimantuotossa sekä niiden sekä kalvorakenteen kyvyssä viestiä. Istumisen säännöllinen tauottaminen taas saa aikaan positiivisia muutoksia kalvorakenteen toiminnassa, sillä sen pituus palautuu lähemmäksi normaalia ja kun faskia saa lepoa jatkuvasta kuormituksesta = selkä kyyryssä istumisesta, se myös nesteytyy. Mikäli heittolajien harrastaja on aikeissa suorittaa heittämistä samana päivänä, istumista pitäisi jo tätäkin taustaa vasten tauottaa säännöllisesti, esim. puolen tunnin välein pari minuuttia kerrallaan. Mikäli ryhti falskaa, on sekä heittäminen että sitä tukevien liikkeiden suorittaminen paitsi vaikeaa, usein myös turhaa. Esim. huonossa ryhdissä suoritettujen olkapään sisä- ja ulkokiertojen suorittaminen kuminauhalla tai taljalla on hyvästä ajatuksestaan huolimatta useasti yhtä hyödyllistä rakenteiden suojaamisen ja/tai lämmittämisen kannalta kuin käden heiluttelu ohikulkijoille hallin parkkipaikalla.

 

Mikäli lihakset/rakenteet ovat sivusta päin tarkastellen katsottuna vartalon etuosassa kiristyneet ja takaosassa venyneet, on myös maalaisjärjen mukaista ettei tilannetta korjata siirtymällä suorituksen jälkeen venyttämään tasapuolisesti kaikkia lihaksia. Sen sijaan suorituksen jälkeinen rauhallinen, laskevalla teholla tehty suorituksissa tarvittuja lihaksia kuormittava liikunta sekä nesteyttää kudosta että palauttaa lihaksia kuormituksesta. Kun tähän yhdistetään kiristyneet lihakset lepopituuteensa palauttavat venytykset, ollaan jo lähempänä asian ydintä. Tarkoituksenmukainen, nousevalla teholla suoritettu alkuverryttely joka etenee yleislämmittelystä lajilämmittelyyn, hallitulla tekniikalla sekä laajalla liikelaajuudella suoritetut lämmittelyheitot, laskevalla taholla suoritettu loppuverryttely jossa käydään läpi samat lihasryhmät joita suorituksessakin on käytetty, istumisen vähentäminen arjessa sekä sen tauottaminen, lyhentyneiden rakenteiden venyttäminen ja venyneiden rakenteiden vahvistaminen/lepuuttaminen, heiton vastavaikuttajalihasten vahvistaminen sekä liikelaajuuksien tarkoituksenmukainen kasvattaminen taas alkavat olla paketti joilla päästään vammojen ennaltaehkäisyn sekä heittovoiman kasvattamisen suhteen jo hieman pidemmälle.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
0 #92 Christa 18.12.2022 22:49
I am regular reader, how are you everybody? This article posted at
this website is genuinely pleasant.

Review my website - pharmeasy: https://www.seje.gov.mz/question/canadian-pharmacies-shipping-to-usa/
Lainaa
 
 
0 #91 Yetta 14.12.2022 02:43
Keep on writing, great job!

my website; canadian pharmacies online: https://bursuppsligme.bandcamp.com/releases
Lainaa
 
 
0 #90 Louise 07.12.2022 00:15
Superb, what a webpage it is! This weblog provides valuable data to us,
keep it up.

Here is my webpage; canadian pharmacy online: https://challonge.com/en/canadianpharmaciesshippingtousa
Lainaa
 
 
0 #89 Lan 28.11.2022 05:04
Hi everyone, it's my first go to see at this website, and piece of
writing is actually fruitful in support of me, keep up posting these
types of posts.

Here is my web page: buy erectile dysfunction pills: https://piesapalbe.estranky.sk/clanky/buy-erectile-dysfunction-medications-online.html
Lainaa
 
 
0 #88 Lora 27.11.2022 01:13
Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I'm inspired!
Extremely useful info specially the ultimate section :) I handle such info
much. I used to be looking for this particular information for a long time.
Thank you and good luck.

Also visit my web page: medicine
online shopping: https://web904.com/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales/
Lainaa
 
 
0 #87 Melba 17.11.2022 11:25
Pretty portion of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital
to say that I acquire actually loved account your weblog posts.
Anyway I'll be subscribing on your augment or even I success
you get entry to consistently fast.

Here is my web-site - online order medicine: https://challonge.com/en/canadianpharmaceuticalsonlinetousa
Lainaa
 
 
0 #86 Samara 17.11.2022 06:56
Tremendous issues here. I'm very happy to look your post.
Thank you so much and I am taking a look forward to contact you.

Will you please drop me a mail?

Check out my webpage canadian pharmacy online: https://pinshape.com/users/2462901-order-medicine-online
Lainaa
 
 
0 #85 Darell 17.11.2022 04:00
Great website. Plenty of helpful info here. I am sending it to several pals ans
additionally sharing in delicious. And certainly, thanks for
your sweat!

my webpage - online medicine tablets shopping: https://obsusilli.zombeek.cz/
Lainaa
 
 
0 #84 Margarette 14.11.2022 19:48
Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations ?


Here is my web page ... generic for viagra: http://jso7c59f304.iwopop.com/
Lainaa
 
 
0 #83 Faustino 14.11.2022 17:45
It's awesome in favor of me to have a website, which is
beneficial in support of my experience. thanks admin

Stop by my homepage :: online medicine order discount: https://jemi.so/canadian-pharmacies-shipping-to-usa
Lainaa
 
 
0 #82 Isidra 13.11.2022 02:12
1572: http://alt1.toolbarqueries.google.ac/url?q=https://serial2023.ru/istoricheskie/staraya-gvardiya-ognenniy-sled-2-sezon.html
Lainaa
 
 
0 #81 Rosario 28.10.2022 05:05
It's an remarkable article designed for all the internet visitors;
they will get advantage from it I am sure.

Also visit my web page; buy generic stromectol: https://aoc.stamford.edu/profile/goatunmantmen/
Lainaa
 
 
0 #80 Harry 25.10.2022 14:32
I blog often and I genuinely appreciate your content.
The article has truly peaked my interest. I will bookmark
your website and keep checking for new information about once a week.
I opted in for your RSS feed as well.

Stop by my web page: viagra
tablets australia: https://buyviagraonline.proweb.cz/
Lainaa
 
 
0 #79 Tania 24.10.2022 06:34
Great beat ! I would like to apprentice while you amend your
web site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal.
I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

My web page viagra tablets australia: https://buyviagraonline.estranky.cz/clanky/can-i-buy-viagra-without-prescription.html
Lainaa
 
 
0 #78 Onita 24.10.2022 06:22
I was recommended this blog by means of my cousin. I'm not sure whether or not this put up is
written via him as nobody else recognize such
designated approximately my difficulty. You are wonderful!
Thank you!

Look at my webpage online
pharmacies: https://pinshape.com/users/2441621-canadian-pharmaceutical-companies
Lainaa
 
 
0 #77 Gina 23.10.2022 14:01
Hello to all, the contents present at this web site are really awesome for people experience, well, keep
up the good work fellows.

My web site; stromectol no prescription: https://sanangelolive.com/members/thisphophehand
Lainaa
 
 
0 #76 Deangelo 22.10.2022 04:50
Appreciate the recommendation. Will try it out.


Here is my page - online medicine tablets shopping: https://my.desktopnexus.com/Pharmaceuticals/journal/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales-38346/
Lainaa
 
 
0 #75 Bess 19.10.2022 16:59
If some one wishes to be updated with hottest technologies then he must be
visit this site and be up to date every day.


my homepage: canadian pharmacies: https://www.bakespace.com/members/profile/%D0%A1anadian%20pharmaceuticals%20for%20usa%20sales/1541108/
Lainaa
 
 
0 #74 Antonetta 16.10.2022 22:53
Attractive component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to
say that I get actually loved account your blog posts. Any way I will be subscribing
to your feeds and even I success you get admission to consistently rapidly.


Look into my blog post - canadian online
pharmacies: https://ktqt.ftu.edu.vn/en/question%20list/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales/
Lainaa
 
 
0 #73 Shari 06.10.2022 23:06
Excellent blog you have here.. It's hard to find good quality writing
like yours these days. I truly appreciate people like you!
Take care!!

My web blog; canadian pharcharmy: https://supplier.ihrsa.org/profile/421717/0
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom