top
logo
Maanantaiblogi, osa 7: Erään pienen onnistumisen tarina
18.02.2013 23:04

 

Valmennus on elämäntapa. Tässä katsannossa ei eritellä sitä, että mitä lajia, tasoa ja kohderyhmää valmennat. Kaikilla noilla on toki merkityksensä eritoten motivaation sekä tavoitetason syntymisessä tai syntymättä jäämisessä, selkeydessä tai epämääräisyydessä. Yhteistä näistä kaikista riippumatta tulisi olla aina se, että käytät käytettävissä olevan ajan mahdollisimman laadukkaasti. Seuraavassa on pieni tarina eräästä oppimisprosessista.

 

 

Tutkimuskohteena on koe-eläin, tarkemmin sanoen oma koirani. Mikäli ajattelet, että siirrettävyys ihmisen valmentamiseen kaatuu jo tähän, mieti uudestaan. Voin luvata, että mikäli ihmisen valmentamisesta käytäisiin yhtä perustavaa laatua olevaa keskustelua jatkuvasti kuin koirien treenaamisen ympärillä tehdään, meillä olisi oikein jalkautettuna nykyiseenkin verrattuna aivan huikea potentiaali ihmisten opettamiselle. Koirakin on mekanismina sikäli monimutkainen, että toiminnan ympäristöön hiipii kaikenlaista huuhaata kuten johtajuuden ja auktoriteetin pönkittämistä koska sen koetaan olevan motivaation alkulähde. Koska en kuitenkaan ainakaan vielä ole kuullut lajin valmentajakursseilla käytetyn esim. kanojen opettamista, mennään nyt näillä.

 

Tehtävänä oli Canis-lehdestä aikanaan lukemani haaste, jossa koiran pitää tuoda raaka grillimakkara omistajalle syömättä sitä. Kuten ymmärtänet, tehtävänanto pitää sisällään jo sikäli reippaan ristiriidan että lähestymiskulmaa pitää miettiä hetki. Tai no, ainakin minun piti. Päädyin seuraavaan ajatusketjuun:

 

  • Luo pitkällä aikavälillä ne rutiinit, jotka antavat sinulle ja valmennettavallesi mahdollisuudet toimia erilaisissa ympäristöissä.

-          Sulje ensin pois opetustilanteen häiriötekijät. Keskity itse siihen valmennushetkeen, jota olet toteuttamassa. Joukkueurheilussakin pitää kyetä luomaan opetustilanteessa kupla, jonka sisällä olette vain sinä ja valmennettavasi. Ympäristön tulee olla vähintäänkin turvallinen, mieluummin varsinkin alkuvaiheessa myös melko rauhallinen. Vaikutat tähän myös omalla käytökselläsi erittäin merkittävästi. Häly ympärillä on häiriötekijä, mutta niin on kiireinen, stressaantunut ja huonosti organisoitu harjoitus ja/tai valmentajakin.

 

-          Kyseisessä haasteessa tarkoittaa käytännössä: opeta, että ruokaa saa vasta luvan kanssa ja luo käskyjesi totteleminen niin positiiviseksi asiaksi, että se ohittaa kaiken muun.  Välitön positiivinen palaute oikean reaktion tapahtuessa, tarvittaessa koiran rauhoittaminen ja siirtäminen muuhun toimintaan jos tilanne menee liian häiritseväksi, mutta yhtä kaikki systemaattinen eteneminen pitkällä aikavälillä kohti tavoitetta.

 

 

  • Luo suorituksen oppimiselle oikea vireystila

-          Häiriötilanteiden poistaminen on yksi keskeinen elementti, vireystilan kehittäminen sopivaksi oppimista varten toinen vähintään yhtä tärkeä. Mitä levottomampi, hermostuneempi ja liian moneen ärsykkeeseen reagoiva valmennettava on, sen epätodennäköisempää on, että toiminta on haluttua myöskään oikeassa ympäristössä. Pura energiaa ja anna valmennettavan käyttää myös päätään. Turvallinen ja virikkeellinen ympäristö, rauhallinen olotila ja luovuuden käyttäminen siirtävät hiljalleen toimintaa kohti oppimista.

 

-          Tässä tapauksessa: Rauhallinen metsälenkin aloitus, koira saa haistella hajuja ja purkaa stressiään mutta varsinainen liikkuminen on rauhallista. Koiran lämmittämistä siis. Pallon pelaajalla sama on varsin yksinkertaista tehdä: nousevalla teholla tehty lämmittely ja tämän lopuksi pallopeli tai jokin muu vastaava virikkeistäminen. Niille siis on paikkansa, sillä ne auttavat paitsi ryhmähengen luomisessa, myös pään siirtämisessä harjoituspaikalta harjoituksen sisälle. Oikein tehtynä (nousujohteinen lämmittely alla, pelin kesto riittävän lyhyt jotta kokonaiskuorma ei nouse liian suureksi mutta kuitenkin pelin kautta ehtii syntyä riittävästi ongelmanratkaisutilanteita, yritystä ja erehdystä, voittamista ja häviämistä) ne purkavat stressiä, eivät lisää sitä. Sama pätee vaikkapa kepin heittämiseen koiralle. Pelkkänä kylmiltään tehtynä suorituksena se kääntyy hyvin pian voimakkaasti stressaavaksi ja jättää koiran ”koneen” käyntiin, jolloin oppiminen on blokattu pois pitkäksi aikaa. Tähän verrattuna ihmisen toiminta pitää toki sisällään merkittävämmän loukkaantumisriskin, varsinkin jos ja kun viitepeleissä on tasaväkiset ja taitavat ryhmät vastakkain. Liukastua voi kuitenkin kotipihallakin ja avainasiana on laadukkaat tukitoimet tämän itse sykettä nostavan ja kuormittavan toiminnan ympärillä. Tässäkin avainsanana on silti yksilöllisyys. Ihminen oppii hiljalleen arvioimaan oman toimintansa niin, että löytää itselleen sopivan mallin oikeaan vireystilaan pääsemiseksi. Tämä voi olla jotain aivan muuta kuin pallon pelaamista, vaikka lopputuote olisikin nimenomaan peli. Vastavuoroisesti on kuitenkin ymmärrettävä pallopelien mentaliteetti, pelissä esiintyvä itsensä ja vastustajan haastaminen sekä erilaiset valinnat ja intuition osuus kokonaissuorituksesta. Myös niiden täytyy antaa harjaantua, myös niihin täytyy luoda rutiineja ja vaihtelevia ympäristöjä. Viitepelien poistaminen ei toki poista kenenkään pallo- tai pelisilmää, mutta sen merkitys vireystilaan pääsemisessä on mielestäni merkittävä.

 

  • Anna selkeitä, konkreettisia ohjeita

-          Seuraa toimintaa ennen varsinaista opetustilannetta. Miltä vireystila ja ihan konkreettinen toiminta näyttää, miltä ns. perussuoritukset näyttävät , onko nyt oikea hetki heittää harjoituksellisesti pöydälle se lipaston ylälaatikossa säilytettävä haastavampi harjoitus joka vaatii aiempien suoritusten täydellistä hallintaa onnistuakseen vai mennäänkö perussapluunalla?  Kun olet tehnyt arviosi, siirry toteuttamaan jokaisen valmennustuokion keskiössä olevaa suoritus -> palaute -> suoritus – kehää ja pidä huoli siitä, että jokainen palautteesi pitää sisällään konkreettisen ohjeen sille, mitä haluat tapahtuvan. Tapahtumaketjun hahmottaminen ihmiselle voi olla myöskin erittäin hyvästä, mutta silloinkin ratkaisevaa on jatkotoiminnan ohjeistaminen konkretian kautta.

 

-          Tässä tapauksessa: Käytän arviointiin perustottelevaisuutta ja tämän jälkeen samalla motivaationlähteellä (ruoka) vauhditettua luovuuden kehittämistä. Käskyllä ”Tee jotain” koiran pitää tehdä jokin itse valitsemansa liike, liikkeiden yhdistelmä tai muu vastaava. Yhdestä suorituksesta saa ruokaa vain kerran, jostain täysin uudesta liikkeestä taas palkitaan erittäin ruhtinaallisesti. Pienen alkukohmeuden jälkeen homma lähtee kunnolla käyntiin ja koira tarjoaa täysin uusiakin juttuja, on muutenkin erittäin hyvin läsnä ja jatkaa itselleen loistavalla tasolla. Pienissäkin jutuissa alkaa tapahtua positiivisia muutoksia ja aiemmin treenatut käskyt toimivat vähintäänkin yhtä hyvin kuin olen uskaltanut koskaan kuvitella. Hyppään itse haasteeseen.

 

  • Päästä irti

Kaiken mennessä hienosti ja varsinaisen loppuhuipentuman ollessa käsillä, pidä huoli että informaation määrä valmennettavan suuntaan pysyy hallittuna. Luota siihen, että olet valmistautunut oikein, tyhjennä pää, anna käsky ja odota. Katso ja huomioi, oletko rakentanut kokonaisuuden oikein. Päästä treenattavasta irti ja anna asioiden tapahtua.

 

Tässä tapauksessa: seuraan, miten kaikki menee kuten pitääkin. Kokeneempi kouluttaja olisi varmasti onnistunut tässä jo valovuosia sitten, mutta tässä tapauksessa onnistuminen on ainoa oikea sana tähän tilanteeseen. Jatkossakin tulen varmasti epäonnistumaan vähintäänkin riittävän usein ja tulen olemaan kykenemätön saavuttamaan koskaan tämän koiran kanssa sitä tasoa, millä huipputekijät operoivat. Pienet ja yksinkertaiset muutokset ovat kuitenkin koulineet toimintaani eteenpäin, mikäli mittarina käytetään lopputuotetta eli valmennettavan suorituksia. Yksinkertaisuus, positiivisuuden ja konkreettisuuden kautta eteneminen ja systemaattisuus, siinä ne asiat sitten ovatkin. Jo noista kiinni pitäminen vie pitkälle, siitä olen varma.

 

  • Arvioi ja kehitä

Riippumatta lopputuloksesta arvioi lopputulosta niin yksittäisen harjoitteen, sitä ympäröineiden harjoitteiden kuin harjoituskokonaisuudenkin näkökulmasta. Mitä halusit, miten sen rakensit, kuinka onnistuit, mitä kehität seuraavaksi? Pitääkö kaasua antaa lisää, höllätä vai jatkaa nykysuunnitelmalla?  Anna palautetta, kuuntele ja aisti.

 

Tässä tapauksessa: Välitön ja maailmanhistorian positiivisin palaute. Muista rutiineista kiinni pitäminen myös välittömästi tapahtuman jälkeen, koiran rauhoittaminen ja siirtyminen toiminnassa kohti seuraavia haasteita. Onnistumisesta nauttiminen, sillä matka on tässäkin toiminnassa se suurin plussa jota onnistuminen tukee täydellisesti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
0 #61 Harvey 24.03.2023 23:50
click to find out more: https://bitbin.it/BpRATog0/
Lainaa
 
 
0 #60 Kia 30.11.2022 10:18
Иван
Царевич и Серый Волк 5: https://bit.ly/ivan-tsarevich-seryy-volk-5
Lainaa
 
 
0 #58 Jeannie 12.11.2022 20:18
сериал: http://baskinome.ru
Lainaa
 
 
0 #57 Wayne 12.11.2022 20:01
сериал: http://baskinome.ru
Lainaa
 
 
0 #56 Karin 12.11.2022 20:00
холостяк: https://laghetto.ru
Lainaa
 
 
0 #55 Charli 24.10.2022 16:08
книги про
дизайн человека: http://badminton.thesome.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=9221 тип генератор профиль: https://goo.su/ppHHx
Lainaa
 
 
0 #54 Nola 06.09.2022 17:39
Смотреть Дом Дракона 2022 бесплатно в хорошем https://colab.research.google.com/drive/1zwHRgtYj-BPzheoSCjLBquXuUh-qBWV5?usp=sharing посмотреть
дом дракона 6 серия
дом
дракона смотреть онлайн субтитры: https://colab.research.google.com/drive/1zwHRgtYj-BPzheoSCjLBquXuUh-qBWV5?usp=sharing
дом дракона 6 серия субтитры: http://fishingscience.org/guestbook/index.php

дом дракона обзор: http://fishingscience.org/guestbook/index.php
дом дракона сериал 2022 hd: https://runeat.pl/losos-w-szynce-parmenskiej-w-szpinakowo-pistacjowym-pesto/?unapproved=313414&moderation-hash=95ac28e56463c67d5c8bda241699fd71
Lainaa
 
 
0 #53 Logan 29.08.2022 11:33
Дом дракона http://2seriya.domdrakona.su/vhd2/AACK-Dom-drakona-smotret-onlain-8-seriia-lordfilm.html
Lainaa
 
 
0 #52 Mamie 25.08.2022 00:16
https://colab.research.google.com/drive/1VAQpaUnUHtf9q1DsnYO71wYREROOXNNb
Lainaa
 
 
0 #51 Doretha 09.08.2020 22:17
Good day! This is kind leafly benefits of thc vs cbd (Elliot: https://cannabisoil2018.com/) off topic but I
need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up
your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.

I'm thinking about setting up my own but I'm
not sure where to begin. Do you have any ideas
or suggestions? With thanks
Lainaa
 
 
0 #50 Jorja 09.08.2020 15:52
No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she wants to be available that in detail,
therefore that thing is maintained over here.

my web site: cbd Oil Vape cartridges: https://cbdoilcompanies.com/
Lainaa
 
 
0 #49 Christin 09.08.2020 05:57
I know this website provides quality dependent articles or reviews and additional information, is there any other website
which offers such data cbd in hemp oil: https://blurpalicious.com/
quality?
Lainaa
 
 
0 #48 Gilda 06.08.2020 01:16
After looking over a few of the blog posts on your blog, I honestly like your technique of writing a blog.
I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my
website as well and tell me how many daily doses of cbd do i give my dog?
- Mack: https://wfieldsforpets.com/, you feel.
Lainaa
 
 
0 #47 Angela 05.08.2020 17:04
I believe what you published made a great deal of
sense. But, think on this, what if you wrote a catchier post title?
I ain't saying your content isn't solid, however suppose you added something that makes people desire more?

I mean Maanantaiblogi, osa 7: Erään pienen onnistumisen tarina is a little plain.
You ought to glance at Yahoo's home page and note how they
create news headlines to get viewers interested. You might try adding a
video or a picture or two to grab readers interested about what you've got to say.
In my opinion, it might make your blog a little
livelier.

My homepage: cbd oil with hemp
for sale: https://cbdhempoilsale.us/
Lainaa
 
 
0 #46 Martina 04.08.2020 17:46
What's up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read
this paragraph i thought i could also make comment due to this brilliant
paragraph.

my web-site - in: https://cbdoil4u.org/
Lainaa
 
 
0 #45 Veta 24.07.2020 23:53
Every weekend i used to pay a visit this web site, for the reason that i wish for enjoyment, since
this this website conations in fact pleasant funny information too.


Here is my homepage :: Buy Viagra: https://judproducts.com/
Lainaa
 
 
0 #44 Esther 15.07.2020 23:33
It's appropriate time to make a few plans for the longer term and it's time to be happy.
I've learn this publish and if I could I desire to suggest
you few attention-grabbing issues or suggestions. Perhaps you could write next articles regarding this article.
I want to read even more issues about it!

Feel free to visit my blog post: mope io: https://mope.onl
Lainaa
 
 
0 #43 Chauncey 15.07.2020 19:58
It's hard to find knowledgeable people on this topic, but
you seem like you know what you're talking
about! Thanks

My blog play game: https://pubgxxx.online/the-lesbian-fortune-teller-ayumi-anime-carmen-caliente-darcie-dolce-gia-vendetti-hadley-viscara-kimber-woods-shay-evans/
Lainaa
 
 
0 #42 Doug 14.07.2020 01:54
Thank you for any other fantastic article. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal manner of writing?
I've a presentation next week, and I am on the search for such
information.
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom