top
logo
Pelaajan Maailma: Perttu Hautala
10.02.2012 13:38

Pesiksen Maailman uusi "Pelaajan Maailma" - osio alkaa luvatusti Jyväskylän Kirin Perttu Hautalan mielenkiintoisilla kommenteilla sarjan tasosta, välineistä, tuomaritoiminnasta jne. Jatkossa haastattelemme myös huippupelaajia.

 

 

1. Mikä on mielestäsi miesten Superpesiksen urheilullinen taso tällä hetkellä ja millaisena näet sopivan joukkuemäärän tällä hetkellä sekä lähitulevaisuudessa?


Mielestäni taso ei ole ainakaan heikentynyt, jos mietin omaa Superpesis-uraani. Nuorten pelaajien loppumisesta puhuttiin jossain vaiheessa, mutta nyt tuntuisi, että lahjakkaita nuoria pelaajia on taas murtautumassa pääsarjatasolle. Jos pidemmällä aikavälillä miettii, niin pelaajat ovat nykyään nopeampia ja muutenkin urheilullisempia. Lajitaidoissa ei välttämättä niin suuria eroa sitten olekaan aikaisempaan: hakkaraiset, kuusiniemet ja tyynelät olisivat kovia nimiä nykyäänkin. Hyviä pelaajia on tällä hetkellä joka joukkueessa, mutta parhaat pelaajat ja joukkueet erottuvat ennen kaikkea psyykkisiltä ominaisuuksiltaan.

Luulen, ettei joukkuemäärää ainakaan kannata nostaa lähitulevaisuudessa. Kahdentoista joukkueen sarja on hyvä, kunhan tasoerot pysyvät siedettävinä.


2. Mitkä ovat mielipiteesi lajin tilasta ja tulevaisuudesta? Millaisiin asioihin haluat pelaajana olla vaikuttamassa ja missä pelaajien äänen olisi tärkeää kuulua?



Katsojamäärien nousu ja pesisleirien huima suosio osoittavat, että laji voi hyvin. Entiset huippupelaajat ovat lähteneet innokkaasti mukaan juniorivalmennukseen, akatemiatoiminta on kehittynyt (ja kehittyy toivottavasti edelleen). Uskonkin että nuoria pelaajia nousee vuosittain pääsarjatasolle.

Toivon, että pelaajien mielipiteitä kuunnellaan entistä paremmin sääntö- ym. uudistuksia mietittäessä. Ylipäätään pelaajien ääntä olisi tärkeää kuulla heitä koskevissa päätöksissä, oli kyse sitten sääntöuudistuksista, arvo-otteluista tai pelaajien asemasta näissä tapahtumissa. Täytyy samalla sanoa, että me pelaajatkaan emme ole olleet riittävän vahvoja ja aktiivisia parantaaksemme asemaamme. Pelaajana haluan vaikuttaa paitsi edellä mainittuihin asioihin, myös tietenkin pelata hyvin ja olla osa joukkuetta, joka pelaa viihdyttävää pesistä. Ja olla kentän ulkopuolellakin ylpeä siitä, että pelaan Suomen kansallispeliä.


3. Millaisena näet tuomaritoiminnan tason miesten pääsarjassa?


Tuomareista pelin kulkuun eniten vaikuttaa syötönvalvoja, ja kieltämättä heidän toimintansa on välillä melkoista arpapeliä. Välillä huomautetaan siitä, että piikkarit ovat viisi senttiä kaaren sisäpuolella, mutta samalla ei tiedetä alkuasennoista saatikka nähdä lyönnin osumisjälkeä. Valitettavasti myös lukkarin selässä olevalla nimellä on edelleen vaikutusta. Varmaankin tuomarikoulutuksessa on kehitettävää, käytännön harjoittelua pitäisi lisätä.

Pitää tietenkin muistaa, että estämis- ja syöttötulkinnat ovat monimutkaistuneet vuosien saatossa, eikä tuomarien toimintaa ole ainakaan helpotettu. Ensi kesä ei vielä välttämättä merkittävää parannusta tuomaritoimintaan tuo lopettamisten myötä, joten on yritettävä olla kärsivällinen.


4. Millaisia mielipiteitä sinulla on seuraavista asioista:

- Välineet?


Minulla menee kymmenkunta mailaa vuodessa ja jollain Dahlströmin Jerellä useita kymmeniä. Itse olen pelannut viime vuodet vanhanmallisilla räpylöillä ja vienyt niitä aina välillä suutarille, mutta en tiedä onko tässä kyse enemmän tottumuksesta kuin uusien räpylöiden laadusta. Sellainen kutina kuitenkin on, että pallot, räpylät ja mailat olivat pidempi-ikäisiä kymmenen vuotta sitten kuin nykyään. Lyöntien ei tarvitsisi lähteä enää yhtään kovempaa, tuotekehittelyn olisi suuntauduttava enemmän välineiden kestävyyteen. Pesäpallo kannattaa pitää halpana lajina harrastaa tässä taloustilanteessa, kun joka perheellä ei ole mahdollisuutta viedä lapsiaan jääkiekkotreeneihin. Toivottavasti siis välineiden hinnatkin pysyvät aisoissa.

- Hallipelit?

Kyllä minä ainakin nautin hallipeleistä ja –treeneistä suunnattomasti. Pidän eniten pelinomaisista ulkopeliharjoituksista ja sisäpelitreeninä omiin tilanteisiini lyömisestä. Tuntuu kuitenkin, että vähän joka puolella hallivuoroja on vaikea saada. Ei siis muuta kun kansallispeliareenaa rakentamaan, missä voitaisiin pitää leirityksiä ja -turnauksia..


- Pesäpallon Suomen Cup?

Jos kesä olisi pidempi, niin mikä ettei. Tai jos niitä hallivuoroja olisi enemmän.

- Miesten Superpesiksen sarjajärjestelmä?

Viime kesään verrattuna sarjaohjelma on mielestäni parempi.  Viime kesänä olimme Kirin kanssa heti toukokuusta lähtien jatkuvassa tiistai-torstai-sunnuntai –kierteessä. Nyt äkkiseltään katsottuna pelitahti ei ole ihan niin kova. Kannatan tasonmittausta Superpesiksen ja Ykköspesiksen välillä, ja on muutenkin hyvä asia, että jokaisella joukkueella jatkuvat merkitykselliset ottelut runkosarjan päätyttyä.

- Nykyiset säännöt?


Viittasin jo aiemmin estämis- ja syöttötulkintoihin. Minulla on edelleen lukkarinrakkautta, ja nykysäännöt kahlitsevat mielestäni lukkaria liikaa. Tämän päivän Superpesiksessä olet keskitasoa parempi lukkari, kun sinulla on puolikorkea nollatilanteen syöttö, kova heittokäsi ja olet jaloistasi voimakas. Monilta lukkariongelmilta ja tuomarikähinöiltä vältyttäisiin, jos säännöissä palattaisiin askel taaksepäin. Muuten säännöt ovat mielestäni hyvät. Haluaisin tosin joskus tulevaisuudessa nähdä, miltä peli näyttäisi kahdeksalla ulkopelaajalla.

5. Vapaa sana. Mitä haluat sanoa muille pelaajille, lajia seuraaville sekä muille lajin tulevaisuutta mukana luomassa oleville tahoille?

Pesäpallo on mitä hienoin ja monipuolisin peli, joten kaikki lajin ystävät saisivat olla ylpeitä lempiurheilustaan. Nykypelaajat ovat kuin kymmenottelijoita, joita ei monissa lajeissa näe. Lajin ystäville sanon jo nyt, että hankkikaa tallentavat digiboksit ja –tv:t kesää varten. Tulkaa monien arvokisojen kesänä peleihin, kutsukaa kaverit mukaan ja nauhoittakaa muut urheilutapahtumat. Tämäkin on tärkeä osa sitä lajiylpeyttä ja ”värin tunnustamista”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
0 #2 Roberto 11.09.2020 09:18
Thanks for one's marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you can be a
great author. I will ensure that I bookmark your blog and may come
back later in life. I want to encourage you to
ultimately continue your great writing, have a nice morning!


my web page - Margo: http://zivatar.tv/__media__/js/netsoltrademark.php?d=tenares.com%2Ffrente%2F%3Fp%3D4631
Lainaa
 
 
0 #1 Danny 13.11.2018 12:33
I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn extra cash
every month. You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Also visit my web blog BestGenia: https://FollowTeresita.blogspot.se
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom