top
logo
Maanantaiblogi, osa 8: Leikkaa, liimaa, askartele
25.02.2013 23:32

 

Toissaviikolla alkanut teknologia-aiheen käsittely jatkukoon. Tällä kertaa peilaamme tekniikan kehittymistä suorituskyvyn kehittämisen ja pelitilanteiden analysoinnin suhteen.

 

 

Pesäpallon säädökset teknisten apuvälineiden suhteen ovat muistaakseni vuodelta 2003. Niitä on toki puntaroitu ja päivitetty senkin jälkeen, mutta jos mietitään mitä on tapahtunut teknologian puolella kuluneiden kymmenen vuoden aikana, lienee aiheellista todeta että myös uudistamiselle olisi tilausta. Tietokoneiden puolella se nyrkkisääntö, jonka mukaan nykykehityksessä kahden vuoden päästä kaksi kertaa tehokkaampi laite kuin nykyään mahtuu puolta pienempään tilaan, on pitänyt jotakuinkin paikkansa ja markkinoille on tullut työkaluja niin laitteiden kuin ohjelmistojenkin muodossa. Vaikkapa tänä talvena tapetille noussut tablettitietokoneiden käyttö vaihtopenkillä sosiaalisen median päivittämisessä oli harvemman kielen päällä silloin kymmenisen vuotta sitten, kun puhuttiin että saako ulkopelinjohtaja pitää korvanappia korvassa. Kuten aiemmin todettua, linjanvetojen luominen on näissä asioissa enemmän kuin haastava paikka sillä myönnytykset teknologian pelinaikaisen hyödyntämisen suhteen voivat viattomasta luonteestaan huolimatta johtaa väärinkäytöksiin keskipitkällä aikavälillä. Tähänkin toki kyetään reagoimaan elämällä kiinni nykypäivässä, enkä henkilökohtaisesti näe mitään väärää nykysuuntauksessa. Etenemme kohti valmennusta.

 

Tämänkin tekstin lukijoista merkittävä osa on viettänyt elämässään aikaa pesäpallo-ottelua videolta katsellen. Roolista riippuen olet joko katsonut valtaosin televisiosta lähetettyjä, useammalla kuin kahdella kameralla kuvattuja ja selostettuja otteluita tai pääosin yhdellä kameralla kuvattuja, laadultaan vaihtelevia ja selostamattomia pätkiä. Keskitytään näihin jälkimmäisiin. Pesäpallon lajianalyysin kehittämisen vaiheissa vuosituhannen vaihteessa ja hieman sen jälkeen näihin videoihin pureuduttiin käyttämällä ulkopelaajien siirtymämatkojen ja etenijöiden kokonaisetenemismatkan selvittämiseen insinöörityössä useammin käytettyjä metodeja ja ohjelmia. Hiljalleen erilaiset videoanalysointiohjelmat ja –työkalut ovat vallanneet alaa ja nykyään on olemassa kattava valikoima erilaisten harjoitteiden kuvaamiseen, analysointiin ja palautteenantoon tarkoitettuja ohjelmia kuten myös pelitilanteiden analysointiin tarkoitettuja ohjelmia ja sovelluksia. Turun naisten Superpesisjoukkueen pelinjohtaja Timo Lamminen on tuonut markkinoille pesäpallokäyttöön tarkoitetun pelien analysointiohjelman, jonka lisäksi on olemassa useita laajempaan kokonaiskäyttöön tarkoitettuja ratkaisuja. Mikäli olet penkkiurheilija, olet varmastikin nähnyt tv-lähetyksissä näytettävän paitsi vaikkapa jalkapalloilijoiden peleissä liikkumia matkoja, myös esimerkiksi kahden alppihiihtäjän tulevan kuvassa alas ikään kuin samaan aikaan samaa rinnettä pitkin. Ensin mainittua ominaisuutta voidaan mitata luonnollisesti useammankin teknisen ratkaisun avulla, mutta jalkapallon tarpeisiin yleisin ratkaisu on Prozone – ohjelma kun taas jäljempänä mainittua esimerkkiä voidaan toteuttaa vaikkapa Dartfish - ohjelmiston kautta. Tutustumme seuraavaksi tarkemmin Tikkakalaan pesäpallon harjoittelun ja ottelun analysoinnin kannalta.

 

Harjoittelun seurannan ja laadun kehittämisen kannalta videointi ja palautteen antaminen ruudun kautta antaa pitkällä aikavälillä mahdollisuuden opettaa urheilija käyttämään erästä keskeisimmistä tavoistaan oppia eli näkemällä oppimista. Mallioppimisen sijaan mennään usein vielä astetta haastavampaan suuntaan, eli oman toiminnan analysointiin ja toiminnan muuttamiseen kohti haluttua suuntaa kun omaa suoritusta tutkitaan videolta ja pyritään siirtämään joko itse havaittuja tai toisen esille nostamia kehityskohteita käytäntöön. Erityisesti yksilölajeja kuvattuja suorituksia voi olla harjoitus- ja kilpailutilanteita tuhoton määrä, eri kuvakulmista, eri olosuhteissa ja eri tehoalueilla suoritettuja harjoitteita joita voi järjestellä haluamallaan tavalla yksittäisiksi videoklipeiksi, ryhmiksi tai mikäli kuvakulmat ovat täsmälleen samat, myös päällekkäisiksi videoiksi (kts. alppihiihtoesimerkki). Mainitulla tavalla onnistuu myös vaikkapa saman etenijän samaa lukkaria vastaan ottamien lähtöjen vertailu eri merkeillä eri otteluissa. Toiminnan analysointi etenee luonnollisesti yksilötasolla erityisesti kansainvälisellä huipulla todella yksityiskohtaiselle tasolle, jolloin videon antama lisäarvo on potentiaalisesti todella merkittävä. Lontoon olympialaisissa mainitun ohjelman käyttäjät ottivat yli 250 mitalia. Myös mm. nivelkulmien analysointi vaikkapa nosto- tai juoksusuorituksissa, etäisyyksien mittaaminen esim. kahden pelaajan välisestä saumasta tai jonkin nivelen tai välineen kuten vaikka mailan pään liikeradan vertailua eri suoritusten välillä kuuluvat videolta mahdollisten analysoitavien joukkoon. Nykyteknologia antaa eväät myös suoritusten lataamisen analysointia varten niin Youtubesta kuin tv-lähetyksestäkin, joten periaatteessa suoritepankkia voit rakentaa vaikka urheilukanavia tilaamalla.

 

Ottamatta kantaa itse lopullisen suorituksen laadun kehittymiseen suhteessa sen analysointiin käytettävien välineiden kehittymiseen, voi todeta että nykyään palautteen antamisen ja pelien yksityiskohtaisemman analysoinnin kynnys on merkittävästi madaltunut vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Nykypäivää on se, että kuvattava peli voidaan siirtää suoraan kuvaamisen aikana pakattuna koneelle, jolloin kameran muistikortille ei muodostu lainkaan tallennetta vaan ottelu on suoraan koneella. Samanaikaisesti mahdollinen koneenkäyttäjä voi tehdä merkinnät eli ns. tagit joko koneella tai tablettitietokoneella kauempana katsomossa. Pelistä voi merkata haluamiaan asioita haluamansa mittaisina pätkinä. Lähettämällä joko jakson tai pelin jälkeen tagitiedoston padilta sähköpostiin vaikkapa sähköpostiin ja avaamalla sen ohjelmassa, saat heti valmiit leikkeet käyttöösi ja halutessasi näytettäväksi vaikkapa tauolla tai lähetettäväksi pelin jälkeen esim. yksittäisten leikkeiden osalta sähköpostiin tai isompina kokonaisuuksina videopankkiin tyyliin ”Tässä ovat tämän ottelun kaikki ykköstilanteesi, ole hyvä”. Myös niille vanhan liiton miehille, jotka ovat tottuneet viettämään aikaa niin mustissa farkuissa rokkia kuunnellen kuin vastustajan merkkiä lähes Rainman-tyyppisillä ominaisuuksillaan videolta tai livenä selvittäen (terve vaan, Tappi Ristilä) nykypäivä tarjoaa sen vaihtoehdon, että voit katsoa leikkeinä esim. vastustajan kaikki suoraan syötöstä – merkillä pelatut tilanteet ja etsiä pelinjohtajan toiminnasta lainalaisuuksia. Eri sovellusten tarjoamat variaatiot huomioiden vaihtoehtoja on valtava määrä ja ennen kuin pesäpallon puolelle voidaan rekrytoida videokomeroon samanlainen nörttiarmeija kuin huippujoukkueilla futiksessa, agenda lienee yksinkertaisesti keskittyminen olennaiseen. Näitä tosielämän videopelejä harrastaessa kun pitää vielä kuitenkin pitää mielessä aina välillä sekin tosiasia, että ne suoritukset on ainakin toistaiseksi vielä tehtävä itse eikä pelivideoihin saa valittua edes vaihtoehtoisia loppuja. Mielenkiintoisia vempeleitä nuo ovat joka tapauksessa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Kommentit 

 
0 #83 Deandre 29.02.2020 08:36
I adore this website - its so usefull and helpfull.

my web blog :: integratori per massa muscolare uomo: http://aumentaremassa2018.ovh/
Lainaa
 
 
0 #82 Epifania 28.12.2019 23:17
I appreciate the information on your websites. Regards.


Feel free to visit my web site: vigrx efekty: http://ranking-powiekszanie-penisa.eu/vigrx.html
Lainaa
 
 
0 #81 Jerrell 18.12.2019 08:33
Superb internet site you've right here.

my web blog - http://portassicurazioni.it/: http://portassicurazioni.it/
Lainaa
 
 
0 #80 Jonathan 17.12.2019 01:22
Maintain the excellent work !! Lovin' it!

Here is my site http://mts47.fr/: http://mts47.fr/site-map/
Lainaa
 
 
0 #79 Britney 16.12.2019 03:18
Love the site-- very user friendly and lots to see!

Look into my web page :: http://newtargetgroup.it/: http://newtargetgroup.it/
Lainaa
 
 
0 #78 Roland 04.11.2019 02:56
First of all I want to say superb blog! I had a quick question which I'd like to ask if
you do not mind. I was interested to know how you center
yourself and clear your thoughts before writing. I've had
a difficult time clearing my mind in getting my ideas out there.

I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to
begin. Any ideas or hints? Cheers!

Also visit my blog; http://tygodnik.pl: http://tygodnik.pl/pl/fotorelacje/oficjalnie/obchody-swieta-niepodleglosci-w-tucholi/1732,54
Lainaa
 
 
0 #77 Doyle 04.11.2019 00:24
I think that everything composed was very reasonable. But, what about this?
suppose you added a little content? I am not suggesting your content is
not solid., but what if you added a post title to maybe grab a person's attention? I mean Maanantaiblogi,
osa 8: Leikkaa, liimaa, askartele is kinda boring. You should peek at Yahoo's home page and
see how they write post titles to grab viewers interested.
You might add a video or a picture or two to grab readers excited about everything've written. In my
opinion, it could bring your blog a little livelier.


my website; http://www.powiat24.pl: http://www.powiat24.pl/photos/57703/DSC_1157.JPG.jpg
Lainaa
 
 
0 #76 Brigitte 04.11.2019 00:15
Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

Is it hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.
I'm thinking about making my own but I'm not sure where to
begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

my web-site; http://uniejow.net.pl: http://uniejow.net.pl/pl/647_uniejow_z_dawnych_lat/1225_uniejow_dawniej_tak_wygladala_droga_do_turku.html
Lainaa
 
 
0 #75 Cara 04.11.2019 00:07
You really make it seem so easy with your presentation however I to find this matter to be actually one thing which I feel I might never
understand. It sort of feels too complicated
and extremely wide for me. I'm having a look ahead in your subsequent
put up, I'll try to get the dangle of it!

Here is my page ... http://www.echotygodnik.info: http://www.echotygodnik.info/data/media/2017/12/13/s4_e025e6cf86b4c5ca8c968b3083f27cc7.JPG
Lainaa
 
 
0 #74 Hilda 04.11.2019 00:04
Hurrah! In the end I got a web site from where I be
able to really get helpful data concerning my study and knowledge.


Feel free to visit my website - http://www.sadki24.pl: http://www.sadki24.pl/Pozegnali_najstarsza_mieszkanke_gminy,19106.html
Lainaa
 
 
0 #73 Bernd 04.11.2019 00:02
Hello are using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog
world but I'm trying to get started and set up my own. Do
you need any coding knowledge to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!

My page: http://tarnowska.pl: http://tarnowska.pl/pl/c/SZRONIONA/11_wiadomosci/84_joanna_krupa_nazywa_diablem_prezesa_tarnowskiej_spoldzielni_mieszkaniowej.html
Lainaa
 
 
0 #72 Calvin 03.11.2019 23:52
Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am
waiting for your next post thanks once again.

Feel free to surf to my page; http://www.mrocza24.pl: http://www.mrocza24.pl/vote.php?nie=53792
Lainaa
 
 
0 #71 Ilene 03.11.2019 23:46
Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

I'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
I'll definitely comeback.

Also visit my web site :: http://www.echotygodnik.info: http://www.echotygodnik.info/data/media/2017/11/13/s4_05e185cc677b9236c13b3d80411dc107.JPG
Lainaa
 
 
0 #70 Mark 03.11.2019 23:42
If some one wants expert view about blogging and site-building then i advise him/her to go to see this website, Keep up the good work.



Have a look at my blog post http://www.mrocza24.pl: http://www.mrocza24.pl/Galeria_Powitanie_lata_nad_morzem._Seniorzy_zwiedzili_wiele_ciekawych_miejsc,57840.html
Lainaa
 
 
0 #69 Flora 03.11.2019 22:48
Appreciating the time and effort you put into your site and in depth information you offer.
It's nice to come across a blog every once in a while that
isn't the same outdated rehashed information. Wonderful read!

I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.


Here is my web site; http://grudziadz365.pl: http://grudziadz365.pl/32,Grudziadz/Repertuar/index/dzien/1/kino/32
Lainaa
 
 
0 #68 Katharina 05.10.2019 05:57
The author is known by common history of Kristy.
Indiana is where we've been living for years and will never
move. My friends say it's law me but what Vehicles doing might fitness and I'll be starting
another thing along energy. The job I have been occupying several years
ago is an information processing specialist. He's not godd at design but
you might want to check his website: http://suplementos-para-masa-muscular.eu/horlaxen.html
Lainaa
 
 
0 #67 Ollie 04.10.2019 12:55
They call the author Patsy and she or he believes promoting it .
quite reputable. Software developing recently been my normal work for a long time.
For years I have been living in New York. It's not a regular thing but what she likes
doing is ballet and now she has time to take on issues. If you want to get more information check out my website: http://bestrankings2020.com/zyrexin.html
Lainaa
 
 
0 #66 Nina 04.10.2019 04:54
Greetings. The author's name is Eddie Amaral and totally digs that name or company name.
Auditing is what she does for an income but she plans on changing information technology.
For years she's been living in Montana but she might have to move one day or one major.
What he really enjoys doing is to acquire badges
and then he is eager to make it a practice. Check out her
website here: http://penisverlangerung-pillen-de.eu/Phyton-Gel.html
Lainaa
 
 
0 #65 Valeria 03.10.2019 21:55
The author is known by common history of Patsy but people always misspell the following.
Montana is her birth arrange. Dispatching is the way I support my as
well as it's something I really savor. Her husband doesn't like it the way she does but what she really loves doing is
ballet and she has time try on issues. She is running tweaking a blog here: http://agrandir-son-penis.eu/Elongattor.html
Lainaa
 
 
0 #64 Shay 28.09.2019 20:44
Tawanna may be the name Films to be called
with and I totally dig that name. What she really enjoys doing
is gonna be fitness and here she has time think about on new things.
His family lives in Indiana but they will have to
get one day or someone else. Data processing will be the
I support my . See what's new on my little website here:
http://pastillasimpotencia.ovh/
Lainaa
 

Lisää kommentti

Turvakoodi
Päivitä


bottom